Bataia rupta din Rai

Am citit zilele trecute o postare pe siteul Republica, unde domnul Constantin Necula, afirma despre zicala ca bataia ar fi rupta din rai, in contextul isteriei mediatice create de cazul Bodnariu vs Norvegia, urmatoarele:

„Ideea că bătaia e ruptă din Rai e una din prostiile apocrifului în cultura creștină și educațională. De fapt accentul spusei este altul: Bătaia e ruptă din Rai, în sensul că e o ruptură din rai, o rupere din Rai. E o ruptură în veșmântul de lumină al raiului. Adică nu are nici o legătură cu Raiul și nici nu-l poate aduce în mijlocul familiei.”

Sunt si eu curios, daca poate cineva sa armonizeze spusele acestui neobosit aparator al dreptei credinte, cu ceea ce gasim in Vechiul Testament:

Pildele lui Solomon, 13:24: Cine cruţă toiagul său îşi urăşte copilul, iar cel care îl iubeşte îl ceartă la vreme.

Pildele lui Solomon, 20:30: Rănile sângeroase sunt un leac pentru cel răufăcător şi lovituri care pătrund până înlăuntrul trupului.

Pildele lui Solomon, 23:13-14: Nu cruţa pe feciorul tău de pedeapsă; chiar dacă îl loveşti cu varga, nu moare. Tu îl baţi cu toiagul, dar scapi sufletul lui din împărăţia morţii. 

In mod similar, sclavii pot fi batuti fara probleme, atata vreme cat nu sunt omorati in bataie. Mai mult, pana si omoratul in bataie e acceptat, cata vreme moartea survine peste o zi sau doua si nu imediat (Iesirea, 21:20-21).

Sunt constient ca tehnic, primele 3 citate apartin lui Solomon si nu sunt porunca divina, dar totusi, fiind incluse in V.T., ma gandesc ca ele au fost gasite ca fiind de-o intelepciune fara margini, un adevarat izvor de moralitate si bune practici in cresterea copiilor, fiind astfel inspiratie pentru multi. As fi curios – si astept parerea voastra, mai ales a celor care ii dati dreptate D-lui Necula – sa vad una din doua:

a) cum se poate armoniza explicatia de mai sus cu aceste „pilde”

sau

b) denuntarea „pildelor” ca fiind odioase, nocive, scuza perfecta pentru comiterea de abuzuri asupra copiilor.

Ar mai fi desigur varianta ca Dl Necula ar sugera ca bataia este ok pe pamant, dar este „rupta” de rai, nu isi are locul acolo, in sensul speculat de dansul, caz in care nu mai am nicio obiectie, intr-adevar nu exista conflicte intre „pilde” si ce zice el. Dar nu cred sa fie vorba de asa ceva, dat fiind contextul pamantean al cazului Bodnariu, asa ca astept cu nerabdare explicatiile voastre!

Comments

comments

2 comentarii la „Bataia rupta din Rai”

  1. Eh, Necula asta e un propagandist BOR mult mai periculos decat pare, a reusit sa pacaleasca pe multi cu „ortodoxia cu fata umana” pe care o propovaduieste, insa in realitate este un individ „scarbavnic” de-a dreptul, e de ajuns sa ne uitam la cateva din emisiunile unde este invitat, mai ales cele pe tema orei de religie din scoala si vom vedea cum ii cada masca si lasa la iveala intoleranta si primitivismul ortohotiei…

  2. Eu nu am urmarit foarte multe materiale cu el, l-am prins doar intr-un interviu in care executa sarcina trasata de la centru, denigrand evolutia. Dupa dansul, evolutia nu e adevarata, pentru ca nu a vazut el suficiente exponate intr-un anumit muzeu (da, unul singur !) Asta ca sa vezi ce „argumente” au astia. Te astepti la asa ceva de la cineva din categoria lui banana-man, dar cand auzi asa ceva de la oameni care se pretind a fi invatati, e jale. Jale de turma bot’anista.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sa fim siguri ca nu esti un robotel :) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.