Dublul standard crestin

Suntem martorii, din pacate din ce in ce mai des, unor cumplite scene de cruzime, savarsite de niste animale, cu mintea incetosata de convingeri religioase. Ma refer la ce se intampla in ultima vreme in tarile arabe afectate de ciuma „Statul Islamic”.

Apar diverse articole in online media, redistribuite apoi pe retele sociale, despre atrocitati comise in Siria asupra comunitatilor de crestini, in care se relateaza cazuri de oameni (inclusiv copii) decapitati, injunghiati, ucisi intr-un mod absolut barbar de catre acesti fanatici. Nu stiu cat exact din aceste relatari corespunde cu realitatea, pentru ca de regula, aceste surse „ortodoxe”, prezinta evenimentele la pachet, cu o sumedenie de concluzii manipulatoare, instigatoare si dezinformatoare, din care nu lipsesc niciodata puterile oculte iudeo-masonice, Statele Unite care sunt in spatele ISIS, si alte aberatii. Banuiesc ca o buna parte este din pacate reala.

Stau si ma intreb cat tupeu pot avea acesti oameni (unii crestini), de cata ipocrizie pot fi in stare, sa accepte violentele (cu nimic mai prejos sau cu nimic mai putin crude) din V.T. dar sa condamne in acelasi timp aceste acte barbare din vremurile noastre? Comparati prezentele atrocitati ale ISIS, cu genocidul descris in V.T. asupra neamurilor care credeau in alti ‘zei’, oamenii trecuti prin sabie, femeile despicate cu sabia sau violate si inrobite, copiii zdrobiti de pietre, bogatiile lor pradate, toate la comanda divina, duse la indeplinire de conducatorii mareti ai poporului ales. Aceia se faceau vinovati in principiu de aceleasi fapte precum crestinii de astazi persecutati de ISIS – nu erau „placuti” de varianta locala de zeu, aveau alte obiceiuri religioase si nu acceptau „invataturile” divine. Cum puteti accepta aceste insulte aduse umanitatii dar in acelasi timp sa condamnati actele barbare ale ISIS? Cum puteti avea tupeul jegos sa ‘explicati’ atrocitatile din V.T. ca purificatoare si pazitoare ale samantei neamului ales, iar cand altii recurg la aceleasi justificari, de aceeasi natura, bazate tot pe texte ‘sfinte’, la fel de (ne)fondate, sa jucati rolul victimei inocente persecutate.

Sa fie foarte clar – nu apar acele animale, sunt profund revoltat si scarbit de tot ceea ce fac, sunt o rusine pentru specia umana, ma ingrozesc de cat de tulburata le poate fi mintea acestor fanatici religiosi si sper sa plateasca pentru fiecare fir de par miscat sau bun distrus celor care nu le impartasesc credinta. Dar mi se pare revoltator sa accepti si sa justifici acte in aceeasi masura de violente si nejustificate, doar pentru ca ele sunt scrise in propria carte favorita de povesti. Desigur ca acestea sunt mult trecute, posibil sa nici nu fi existat in realitate (din punctul meu de vedere), oricum ele nu sunt parte si nu prea mai au implicatii in prezent, insa credinta crestina presupune acceptarea lor ca fapte reale si ca ele au fost lucrul necesar la acea vreme pentru modelarea neamului ales si pregatirea terenului pentru ce urma sa vina (N.T.).

As vrea sa stiu de ce acest standard dublu, de ce faptele lui Moise si sleahta lui sunt de laudat, pe cand actele acestor criminali nu? As vrea sa vad si eu crestini (sau evrei, de ce nu…) care sa denunte barbariile din V.T., punandu-le acolo unde le e locul, in cosul de gunoi al umanitatii, ca exemplu si lectie de neuitat pentru generatiile viitoare, sa invatam cu totii din ele unde se poate ajunge cand imbratisezi convingeri absolute, desprinse de realitate, care iti dicteaza actiunile.

Comments

comments

4 comentarii la „Dublul standard crestin”

 1. ,,Intamplarile din Biblie sunt pur simbolice. Ele sunt facute nu pentru realitatea prezentata ca document, cat pentru semnificatia care trebuie smulsa de aici. Atrocitatile din ziua de astazi sunt datorate necredintei si ignorarea invataturilor lui Isus ….”
  Acesta ar fi raspunsul unui adevarat credincios.

  In realitate e simplu… cica invadatori nu au gresit macelarind oameni inocenti, singurii vinovati fiind cei care doreau sa-si apere familia, religia, tara …
  Castigatoriii scriu istoria si o pot suci cum vor ei si ni se serveste un adevar distorsionat dupa placul lor.

 2. Gheorghe, nu am inteles ce ai incercat sa spui, poate detaliezi putin.
  Raspunsul adevaratului credincios nu poate fi acesta, pt ca atrocitatile de azi, mentionate in articol, nu sunt puse in carca crestinilor, sunt comise de adepti ai islamului. Ei sunt sub propriile invataturi si credinte, nu adera, deci nici nu pot fi judecati prin prisma invataturilor crestine.

  Problema mea este insa cu toleranta cu care sunt privite atrocitati similare, din VT, ele sunt acceptate de crestini, dar cele de azi sunt condamate. Ele ar trebui denuntate si condamnate in egala masura, nu poti sa aperi unele si sa ataci altele.

  Ce semnificatie poti smulge din spintecarea cu sabia a femeilor insarcinate, zdrobirea de pietre a copiilor, inrobirea si violarea femeilor luate ca prada de razboi, sfasierea in bucati a copiilor, si multe multe altele? Te rog sa nu uiti ca toate acestea sunt comandate direct de Dzeu, nu sunt doar relatari cu privire la purtarea omenilor din acele vremuri.

 3. Ideea era ca pentru fiecare atrocitate comisa de dumnezo’ in VT exista mai multe interpretari, dar niciodata luata mot-a-mot. Si aceste ,,fapte” sunt mai putin cunoscute. Majoritatea credinciosilor nu au citit VT iar bisericile cam evita discutiile pe aceasta tema.
  Sunt de acord cu ce ai spus, si ma mir ca pana acum eu nu am mai citit nimic ,,vazut” ca in perspectiva ta. Dar mai mult de un post pe blog … ce putem face ?
  La intrebarea (retorica cred) de la sfarsitul articolului nu prea cred eu ca o sa-i gasesti raspuns.

 4. ok, mersi de lamuriri 🙂 Nu imi era foarte clara pozitia ta.

  Da, din pacate nu putem face mare lucru, decat „galagie” sa fim auziti, sa mai deschidem ochii celor care vor sa vada sau macar sa semnalam ca existam si noi si nu poate majoritatea sa faca chiar ce vrea.
  Mentalitatile se schimba, cauza nu este pierduta, se poate vedea asta in tarile unde procentul credinciosilor a scazut foarte mult in ultima suta de ani, eu cred ca merita orice efort pentru ca „ei” sa nu poata croi programa scolara dupa cum canta BOR, sa nu se ingradeasca libertatile nimanui pentru ca asa zice o anumita carte, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sa fim siguri ca nu esti un robotel :) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.