De ce ma lasa crestinismul rece

Scriu acest post in raspuns la un articol ce l-am gasit astazi pe un blog din tabara opusa, articol ce propune ca subiect de meditatie un filmulet de pe youtube cu un macagiu ce are de ales intre salvarea unicului sau fiu si salvarea unui intreg tren. Gasiti articolul cu pricina aici.

Filmul nu este atat de important, el este folosit doar pentru a trasa o paralela intre intamplarea relatata si crestinism, aratand cum D-zeu si-a jertfit singurul sau fiu pentru salvarea oamenilor, l-a sacrificat din nemarginita lui iubire pentru noi, l-a trimis sa fie batjocorit, etc.

Haideti sa recapitulam:

D-zeu a creat totul, pamantul, raiul, oamenii, tot. Fara nicio exceptie. El are puterea suprema de a da viata si a lua viata. Cu puterea lui nemarginita, moartea si invierea  cuiva ii sunt la fel de la indemana precum si-ar muta o batista din buzunarul stang in cel drept, el este posesorul ambelor buzunare, precum si al batistei, dar si al mijloacelor cu care muta batista – mana lui atotputernica. Nu numai ca este la indemana pentru el aceasta mutare, dar el poate dupa bunul lui plac, sa o repete la nesfarsit back & forth, acum e printre oameni, acum e in rai (suna a alba-neagra cu Gezas, nu?).

Ce inseamna pentru el acest sacrificiu? Ce a pierdut prin aceasta mutare? Cum poti sa cazi pe spate la un asemenea sacrificiu cand pana la urma nu este niciun sacrificiu la mijloc? La fel si cu durerea si rusinea batjocoririi – ce inseamna durerea pentru D-zeu (tatal si fiul sunt una parca, nu?)

Mai toti aparatorii crestinismului il iau pe ‘context’ in brate de fiecare data cand se ajunge la o polemica intre cei pro si contra, toate argumentele care nu convin sunt scoase din context. Ei, cum se numeste atunci cand vorbesti de jertfa si sacrificiu, referindu-te la durerea despartirii de cel drag, la moarte, la chinurile torturii, biciuire, rastignire – toate privite din perspectiva muritorului, dar subiectul fiind fiul lui D-zeu? Este cea mai crasa SCOATERE DIN CONTEXT din cate se pot imagina, pacalire pe care s-a cladit intreg crestinismul.

No offense, dar pentru mine toata povestea are iz de piesa ieftina de teatru, in care actorul principal este deopotriva si regizor si producator.

Poate acest sacrificiu suprem reprezinta totul  pentru baba murdara pe picioare, dar pentru mine, thanks but no thanks! il prefer de 1000 de ori pe dihor!

Comments

comments

136 de comentarii la „De ce ma lasa crestinismul rece”

 1. … ? N-ai mai trecut de faza cu cititu’?! 🙂 …
  Tu ştii să gândeşti pentru tine sau o fac alţii în locul tău?

 2. N-am trecut de „faza cu cititul” si sper sa nici nu trec de ea.

  Sigur la tine nu se pune aceasta problema, avind o singura carte in biblioteca.

  La a doua a ta intrebere ce sa-ti spun: ca la tine gindeste acea carte
  pentru tine ?
  Sau sa-ti raspund ca in anii copilariei: cine spune ala e!

 3. Chiar şi cu acea singură Carte mă mulţumesc să ştiu ce tu n-ai cum să ajungi să cunoşti nici cu toată enciclopedia planetei, nici o viaţă întreagă: Adevărul. Sâc, sâc. :)))

 4. @neAnonim

  Se pare ca am ajuns la nivel de gradinita. Pe vremea lui nea Nicu existau juramintele shoimilor patriei:

  1. ” Jur sa cresc mare si voinic fara sa maninc ( CITESC !!! ) NIMIC !!!”

  si

  2. ” Cu o mina pe capita si cu una pe olita noi vom face-o treaba mare pentru clasa muncitoare”.

  Qui est veritas ?

 5. corectez:

  ” Jul sa clesc male si voinic fala sa maninc ( CITESC !!! ) NIMIC !!!.”

  ” Cu o mina pe capita si cu una pe olita noi vom face o tleaba male petlu clasa muncitoale.”

  Quid est veritas ?

 6. @ neAnonim

  Asi mai avea citeva intrebari. Oare din care ” trib ” de crestini faci parte ?
  Ortodox nu pari a fi din moment ce scri Isus si nu Iisus. Catolic nu esti pentru ca nu-l pomenesti pe Papa de la Roma.

  Deci esti din ramura protestanta.

  Nu cred sa fi din cea traditionala: reformati, calvini, luterani.

  Mai degraba din nenumaratele denominatiuni cu care ne-a procopsit lumea anglo-saxona: martorii lui Jehova, mormonii, adventisti de ziua a 7-ea baptistii -crestini „renascuti” ca alde fostul presedinte Bush.

  Nu stiu, dar parca asi crede ca esti ? penticostal ???

  Oare vorbest si tu ” in limbi” ???

 7. Ce, Isus a fost împărţit? Papa o murit pt. mine sau vre-un alt om?!…
  Mă mir cum de cunoşti atâtea doctrine ale oamenilor şi pe cea a lui Isus!…

 8. @ neAnonim

  Totusi nu mi-ai raspuns la intrebare:daca esti crestin trebuie sa apartii unei grupari.

  Atitudinea aceasta de a se eschiva de la raspuns l-am mai intilnit la alti crestini, toti din ramura neoevanghelica ( pe romaneste – pocaiti).

  Asadar te rog sa te „outezi” -vorba neoromaneasca, si sa-mi spui direct, fara ocolisuri – esti tu baptist, mormon, penticostal sau alt soi de crestin dupa evanghelie?

  Asta ma intereseaza pentru ca asa imi pot face mai bine o imagine despre ce gindesti tu.
  Toate bune,

  ” ct „

 9. Io cred că din alt motiv fierbi tu: că nu mă poţi „încadra”, nu mă poi cunoaşte. E adevărat Cuvântul lui Dumnezeu, care spune că ceilalţi nu ne pot cunoaşte pt. că nu L-au cunoscut nici pe El (1 Ioan 3:1).
  Şi cum să mă înţelegi dacă nu asculţi ce spun eu, sau vrei să fiu cum gândeşti tu!?… Sunt creştin şi atât. Gruparea se numeşte ecclesia, sau Biserica lui Dumnezeu, sau Trupul lui Cristos sau Mireasa Mielului, sau Oastea Domnului, sau Martorii lui Iehova sau Biserica Universală, Orthodoxă şi Unită… Nu poţi gândi fără să pui eticheta, nu vezi pădurea de copaci?
  Şi de fapt îl cauţi pe Dumnezeu sau te uiţi la oameni? Ai nevoie de Dumnezeu sau te ăncrezi în oameni? Cred că aşa ar trebui să sune întrebarea în adâncul fiinţei tale, ca şi a fiecăruia.
  …Sau nu?…

 10. Nu!!!

  De fapt mi-e total egal ce fel de crestin te crezi a fi.

  Religia, ori care ar fi ea, crestina sau nu este ” Opiu pentru popor „, de care se folosesc guvernantii tarilor, pentru ca populatiile lor sa nu gindeasca si sa se revolte impotriva ” shobolanilor ” ce-i conduc.

  ” Da Cezarului ce este a Cezarului…” – un exemplu tipic din biblie/noul testament ce exemplifica atitudinea obedienta fata de puterea statului.

  Si sa nu crezi ca eu ” fierb ” ca nu vrei sa te incadrezi in vreo grupare/ secta/ „trib” de crestini.

  Pentru mine toti sint „o apa si-un pamint”, care nu-si folosesc creierele pentru a gindi/ la fel musulmanii, evreii, hinduistii, budistii, spiritistii, vicca, geomantii, adoratorii lui Zoroastru, a lui Quezalcoatl, Kukulkan, religii tribale, chiromantii, bioenergheticienii, cei ce cred in zodii, vrajitoare, strigoi, moroi, puterea lunii, si multe alte aiureli.

 11. Nici tu nu ştii ce vrei. Dac-ai fi fost atent pe parcursul discuţiei ai fi remarcat că şi eu eram împotriva religiilor. Dar nu a oamenilor. Întrebarea rămâne totuşi. Îl cauţi pe Dumnezeu au ba? Te lasă creştinismul (adevărat) rece, deci şi Dumnezeu sau te împoticneşti (ca şi mulţi alţii) de religii, de oameni? Căci adevărul se poate afla. Dacă-l cauţi. Din inimă

 12. Stimate domnule neAnonim,

  eu apreciez la dumneata ca nu te-ai „iritat” de comentariile mele uneori incisive.

  Din partea mea, eu m-as declara „liber cugetator”.

  Eu nu recunosc pe nimenea/si nimic ca AUTORITATE.

  Eu nu recunsc pe Papa de la Roma, pe patriarhi/ ca de exemplu pe cel Daniel in Romania, nici vreaun „Papa de hirtie” – Biblia ca AUTORITATE.

  Nu recunosc si nu ma inclin la diversi filosofi.

  Sunt total impotriva oricarei autoritati.

  Nu recunosc nici autoritatile politice.

  Sunt de parere ca adevarul este un tarim fara carari.Nici un guru , salvator/Iisus nu te va salva.

  Adevarul nu se gaseste in religie, filosofie sau politica; poate partial in stiintele naturii.

 13. Nu pot să nu mă irit, din moment ce cunoşti ceva atât de bine nu se poate să rămâi calm, dar am încercat cât am putut să mă controlez. Eu mi-am dat silinţa.
  Şi eu respect dorinţa ta, la fel şi Dumnezeu. El e sfânt, bun şi drept. Nu e dictator, respectă libera alegere a fiecăruia. Dar El NU lasă omul în necunoştinţă. Numai în funcţie de cunoaşterea adevărului poate cineva alege.
  Ce să spun.. poate nu sunteţi încă în măsura de a alege, sau cunoaşteţi doar parţial şi vă mulţumiţi cu atât (personal, cunoaşterea naturii mi-a ridicat noi întrebări şi m-a îndreptat către Creator)… indiferent, vă respect.

 14. As avea si eu o intrebare pentru tine daca imi permiti. Tu crezi ca totul se termina la mormant?

 15. @neAnonim

  Recent marele om de stiinta Stephen Hawking a scris o carte in care este de parere/ si a demonstrat stiintific ca universul nu are nevoie de un creator. Se creeaza din el insusi.
  Daca e asa toate religiile sint de prisos.

  Ce parere ai?

 16. In principiu, cred ca e mai bine sa fii un ateu sincer decat un credincios nesincer. Dar…“somnul ratiunii naste monstrii.” – cu siguranta voi sunteti niste monstri sacri ai ateismului…
  Ce penibil, a ajuns ateismul sa fie „argumentat” de toti cocalarii profunzi ai lumii…Eu nu va recomand sa cititi, trebuie creier pentru asta. Fii atent aici:
  monstru e substantiv masculin, cu pluralul monstri (MÓNSTRU, monștri, s. m.). Da’ poate tu ai vrut sa exprimi inefabilul din citatul lui Goya, pentru ca, nu-i asa?, tu stii despre cine vorbea el, asa ca ai articulat… Da-i inainte…

  Mi-a placut si de ala care zice de Stephen Hawking. El nu numai ca n-a citit cartea despre care vorbeste, dar habar nu are cine e Stephen Hawking si de ce e el „mare om de stiinta”…

  Atatia imbecili…

 17. Dupa mine neAnonim e penticostal, am deastia in familie si stiu ce le poarta capul. De obicei astia-s asa obsedati de Jee-zus

  @Cristian – cat de cliche e intrebarea ta:)) Viata ta a inceput cand te-ai nascut si se incheie cand mori prietene. Nu iti aduna nici o entitate „spiritul’ in nici o cutie magica unde te judeca si apoi te trimite jos sau sus

 18. Cred ca convine mult ideea de nejudecata. Cum explicati ca ajunsi la ultima speranta,va rugati la Dumnezeu? Prima reactie la pacat a fost remuscarea. Destul de greu de suportat ,insa tocmai pentru a se usura aceasta suferinta,s-a acceptat pacatul. De la aruncarea cu pietre in desfranate,s-a ajuns a fi ridicate la rang de dive. Necredinta este o razvratire in noi.

 19. Nu cred ca am ce explica. Nu am fost inca (sa bat in lemn! 🙂 ) in situatia de a ajunte in pragul disperarii, sa ajung la ultima speranta, dar ma gandesc eu, ca nu m-as ruga nici atunci la vreo divinitate. La care dintre cele cateva mii sau zeci de mii ar trebui sa ma rog?

 20. Felicitări pentru articol! 🙂

  Și mie mi se pare trasă de păr povestea cu sacrificiul și „moartea”, dar îți dai seama că era nevoie de ceva sentimentalism ca să manipulezi emoțional oamenii.

  „Cum poți să păcătuiești când Iisus a suferit atât de mult pentru tine?”
  „Cum poți să trăiești atât de indiferent față de Dumnezeul care te-a iubit așa mult încât a murit pentru tine?”
  „Iisus se răstignește și moare astăzi, iar tu mănânci și te distrezi?” (în vinerea mare)

  etc etc etc

  Mi se pare șantaj de cea mai joasă speță. Păcat că prea puțini văd asta…

 21. @crif:
  De unde stii tu ca ala care a vorbit de Stephen Hawkin nu i-a citit cartea? Esti tu un vreun proroc? Si de ce crezi ca multi/altii sunt imbecil?

  Tu nu recomanzi cititul! Stii tu toate? Cocalar ne spui si tu ce esti?

  Orice dobitoc se crede infailibil.

 22. @Anastasia te-ai prins fato! Tin’ te bine sa nu cazi! Io zic sa nu te lasi manipulata ci sa bei sa mananci pana nu mai poti, sa curvesti cu cine vrei, sa-ti bagi pe vena si sa-ti inveti neaparat copiii sa nu se lase nici ei manipulati! De exemplu daca ai o fata o inveti sa se culce neaparat cu cat mai multi ca sa poata sa aleaga mai bine si neaparat sa puna pret pe bani mai presus de orice, intr-un final poate o s-o gasesti in sant. Daca ai un baiat invata-l ca e ok si sa se „culce” cu barbati, ca e o chestie absolut normala, pana si Sir Elton John o face, John Travolta si Tom Cruiz. A facut-o si Aristotel, Platon, Alexandru cel Mare. Nu va lasati prostiti de invataturile Bisericii. Si nu in ultimul rand lasati prosteala ca sinuciderea e pacat! Invatati-i pe copii ca atunci cand intampina o problema din care li se pare ca nu pot iesi, exista totusi o solutie: sinuciderea! Da, este o solutie si se aplica la scara larga in Belgia! http://stirileprotv.ro/stiri/bizar/o-tanara-de-24-de-ani-perfect-sanatoasa-a-primit-acceptul-belgiei-de-a-fi-eutanasiata-motivul-pentru-care-vrea-sa-moara.html

  Deci simplu, daca vreunu din copiii tai o sa sufere de depresie, trimite-l in Belgia, ca ei il trateaza prin eutanasie.

  De asemenea foarte foarte important! Nu tineti niciodata post si consumati cat mai mult. Neaparat sistemul masonic trebuie intretinut: multinationalele sa castige cat mai mult, bugetul de stat sa creasca si el. Si nu uitati! Cu cat consumati mai multe cacaturi, ajung mai multi bani la bugetul de stat, si implicit ajung mai multi bani catre Biserica Ortodoxa Romana.

  Deci data viitoare cand mergeti in market luati cat puteti chiar daca aruncati jumatate din alimente la gunoi! Important sistemul sa creasca!

  AAA daaa! Sunt curios, cand o sa moara unu din parintii vostri, sau cineva drag, o sa-l ingropati crestineste cu preot sau il dati la caini ca si-asa tot in pamant ajunge, macar asa hraniti cainele?

 23. sooo tipic, daca nu e cu religia, atunci sigur ajungi cu acu in vena, cu origiile, homosexiualitatea si in final sinuciderea. Bravo ! O mostra perfecta de „gandire”.

 24. Un mare general pe numele lui adevarat dumnezeu are sfera lui de influenta prin ratiunea si inima celor care au puterea de a iubi si a vedea adevarul prin empatie si cunoasterea sinelui a constiintei in curs de purificare prin intelegere, prin cunoastere si sentimente nobile. Desigur iluzia suprema a intregii omeniri este ca multi zic (spre naivitate lor), insa foarte putin cred(de obicei oameni experimentati ,maturizati si intelepti) ca dumnezeu e singurul care poate distruge prin vointa lui raul, si ca binele invinge si are menirea sa invinga intotdeauna dar realitatea e insa si alta pentru unii si in diferite situatii si unele momente in viata fiind chiar fatale. Religia este iluzia spiritualitatii, aceasta ar trebui sa ne apropie de divin dar ea de fapt urmareste slavirea omului in dauna „generalului” suprem numit dumnezeu („adevarata lumina” ce ne dorim sa o vedem) asa cum am vorbit metaforic. Exista si rau si generalul suprem ce reprezinta raul numit diavol („adevaratul intuneric” pe care nu-l dorim), indeamna spre brutalitate si agresare a unei realizari deosebite a „naturii divine” omul cu constiinta acestuia fiind cea mai deosebita dintre toate creatiile generalului suprem numit dumnezeu (suprem in partea binelui din nefericire) caci altfel nu isi trimitea fiul inutil sa fie rastignit prosteste asa cum invata religia. Aici este si iluzia si inutilitatea martirajului. Am spus general nu in sensul ca exista ceva mai presus de el ci doar de a-i arata calitatile deosebite de lider al binelui pe frontul bataliei dintre bine si rau.

  Citez din ce ai scris:
  „No offense, dar pentru mine toata povestea are iz de piesa ieftina de teatru, in care actorul principal este deopotriva si regizor si producator.”

  Iti impartasesc parerea . Stiti de asemenea ca este o vorba „Zi-mi sa-ti zic”, si alta „Ajuta-ma sa te ajut”. Asta nu inseamna ca dumnezeu e lipsit de puteri dar din cauza faptului ca trebuie sa invatam despre lumea inconjuratoare si sa o simtim pentru ca ne-a dat liberul arbitru si „necunoscute sunt caile domnului” desi aceasta sperie pe multi si desi citez din religie care greseste mai mereu( la urma urmei e impartasita de oameni cu bune si rele iar unii oameni la fel sunt mai buni sau mai rai dar adevaratii oameni spirituali vad si dincolo de religie) dar aici trebuie sa ii recunosc adevarul pentru ca trebuie sa-l descoperim in mintea si sufletul nostru si asta nu se descopera din pacate repede asa cum sunt multe alte lucruri necunoscute noua si ne dorim sa le cunoastem…,e la fel ca si in stiinte unde se adauga capitole dar noi mai „smecheri” vrem sa citim direct capitolul de la final si ne plangem ca nu intelegem nimic.

 25. @Daniel ai dreptate dar adevarata credinta e cea din constiinta noastra si nu din ritualuri fara justificare , prin disciplina pe care ne-o impunem(ne straduim sau chiar reusim) prin onoarea si datoria pe care o manifestam prin lucruri si ganduri bune (sau cel putin bine intentionate chiar daca mai si gresim) asupra naturii , a animalelor, a noastra unii fata de altii si fata de noi insine, facand in acest fel cinste exsistentei noastre manifestandu-ne valoarea pentru care am fost creati.

 26. Inceracä sä traduci textul biblic mai intai corect, apoi incearcä sä-l explici in lumina evangheliei si atunci vei intelege mesajul.Nici un autor nu scrie ceva ca sä se blameze…deci Solomon nu a scris decat lucruri intelepte, demne de a le cäuta adeväratul inteles.

 27. Poi poate ma ajuti tu, asta era ideea initiala a blogului, de a discuta pe marginea unor idei.
  De fapt nici nu stiu daca nu cumva ai plasat gresit comentariul tau, deoarece in articolul de fata, nici nu vorbisem de Solomon. Deci nici nu prea stiu ce sa iti raspund.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sa fim siguri ca nu esti un robotel :) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.