Toleranta fata de non-crestini in Noul Testament

Peste tot auzim cum crestinismul cheama la iubire, toleranta, intelegere fata de aproapele tau. Probabil prin aproapele tau ei inteleg pe cei de aceeasi credinta. Ce se intampla totusi cu ceilalti?

Citez din a 2-a Epistola a Sf. Ap. Ioan:

1:10 – Daca cineva vine la voi si nu aduce invatatura aceasta, sa nu-l primiti in casa si sa nu-i ziceti Bun venit!

1:11 – Caci cel ce-i zice Bun Venit se face partas la faptele lui cele rele.

Eu, sincer sa fiu, am ramas uimit cand am citit aceste randuri. Vorba aia, cine nu este cu noi, este impotriva noastra.

Aceeasi idee, Iisus ordonand sa fie ucisi toti cei care nu ii sunt supusi, putem citi in versetul:

Luca 19:27 Iar pe acei vrajmasi ai mei, care n-au voit sa domnesc peste ei, aduceti-i aici si taiati-i in fata mea.

La cele mai multe argumente aduse impotriva Bibliei, explicatia ‘default’ a aparatorilor ei este ca citatul este scos din context, a suferit transformari din cauza limbajului saracacios in cuvinte din acea vreme, sau ca sensul este unul metaforic. Nici una dintre acestea nu se aplica in acest caz. Sa zicem ca varianta cu sensul metaforic ar putea sta in picioare, dar chiar si asa, este acesta un comportament uman si tolerant fata de cei care nu iti impartasesc crezurile?

Comments

comments

5 comentarii la „Toleranta fata de non-crestini in Noul Testament”

 1. Matei 25:30 Iar pe sluga netrebnică aruncaţi-o întru întunericul cel mai din afară. Acolo va fi plângerea şi scrâşnirea dinţilor.

  Nu-mi place nici mie „taiati-i in fata mea”. Dar pilda eu o stiam cu talantii nu cu minele. E si cu minele, e si mai bine. E confirmata ca intr-o forma sau alta a fost graita de Iisus.

  Preotii spun ca inmultirea talantului ar fi inmultirea credintei, in parte justificata de faptul ca Iisus a spus multe pilde pe dos. Ca ascultand sa nu-nteleaga si vazand sa nu priceapa, pentru ca paradoxal desi Iisus a venit pentru casa lui Israel, a venit de fapt sa-i spuna ca a fost parasita de Dumnezeu si nu mantuita.

  Inmultirea talantilor are si o forma actuala la care nu m-am gandit decat recent.
  Evreii sunt camatari in forma calificata. FED-ul american, inima financiara a Americii, cu putere de emisie monetara, in control absolut al rezervei de stat al SUA, ce sa mai miezul miezului, este (BOMBA) proprietate privata evreiasca!!!!
  http://www.apfn.org/APFN/Fed_reserve.htm

  Si pierdera Sodomei si Gomorei pare un abuz de putere, si Iisus intrand cu 5 fecioare la nunta pare poligamie, dar dincolo de toate Iisus ni le-a povestit pe dos.

 2. si daca chiar ii aducea si ii taia, ei pagani fiind (ca practic asta inseamna ca nu i se supun) atunci ei ajung in rai fiind omorati ?

 3. Domnilor, slujitorul care trebuia sa inmulteasca mina(talantul) este crestinismult lasat de Isus pentru a invata oameni despre:Imparatia cerurilor, lucru pe care cu toti il cereti in rugagciunea model Tatal nostru Matei 6:10,dar cum crestinismul sa denaturat exact cum a fost prezis si un intuneric spiritual sa asternut peste omenire cum spune profetul Daniel,la sosirea sa Isus le va lua puterea asa zisilor CRESTINI. Eu cred ca este foarte simplu sa vedem un obiect rotund de forma rotunda,atata timp cat il vom privi cu ochii,daca il vom privi cu altceva cum este:MANDRIA ,IPOCRIZIA ,FATZARNICIA cu siguranta vom vedea acel obiect in forma de PATRAT,,,SAU CINE STI CE ALTA FORMA. Asa este si cu Vestea buna pe care ne-a aduso Isus ,daca o vom primi cu inima ca niste copilasi, o vom vedea ca o veste buna dar daca o vom privi intr-un alt mod cu siguranta nu vom intelege nimik , si stitzi de ce?..Matei 11:25 . În vremea aceea, răspunzând, Iisus a zis: Te slăvesc pe Tine, Părinte, Doamne al cerului şi al pământului, căci ai ascuns acestea de cei înţelepţi şi pricepuţi şi le-ai descoperit pruncilor. La fel se intampla si astazi 2 corintieni 4:3,4 Iar dacă Evanghelia noastră este încă acoperită, este pentru cei pierduţi,
  În care Dumnezeul veacului acestuia a orbit minţile necredincioşilor, ca să nu le lumineze lumina Evangheliei slavei lui Hristos, Care este chipul lui Dumnezeu.

 4. Citatul ESTE scos din context, deoarece sunt atribuite unui personaj dintr-o pildă, şi nu constituie un îndemn al lui Iisus adresat discipolilor Săi. Asta e ca şi cum l-ai acuza pe Caragiale că nu mai ştia câte steaguri a pus: două la Prefectură, două la Primărie, unul la Şcoala de Fete etc..

 5. Salut,

  Pai contextul este exact acesta:
  7. Pentru că mulţi amăgitori au ieşit în lume, care nu mărturisesc că Iisus Hristos a venit în trup; acesta este amăgitorul şi antihristul.
  8. Păziţi-vă pe voi înşivă, ca să nu pierdeţi ceea ce aţi lucrat, ci să primiţi plată deplină.
  9. Oricine se abate şi nu rămâne în învăţătura lui Hristos nu are pe Dumnezeu; cel ce rămâne în învăţătura Lui, acela are şi pe Tatăl şi pe Fiul.
  10. Dacă cineva vine la voi şi nu aduce învăţătura aceasta, să nu-l primiţi în casă şi să nu-i ziceţi: Bun venit!
  11. Căci cel ce-i zice: Bun venit! se face părtaş la faptele lui cele rele.

  „Oricine” din versetul 9 da o aplicabilitate universala ‘sfatului’, oricine vine la voi zicand orice altceva decat invatatura mainstream, e ‘amagitor’, ‘antihrist’, savarseste ‘fapte rele’.

  Poti zice ca autorul scrisorii a avut aceasta parere, si tu (crestinii in general) va delimitati de ea, asta daca vrei sa tina analogia cu Caragiale. Altfel, acceptand scrisoarea, cum este ea in fapt acceptata de toti, din moment ce a fost inclusa in corpul NT, subscrii la invataturile din ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sa fim siguri ca nu esti un robotel :) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.