Traficul de carne vie in Biblie

Cine crede ca biblia este despre toleranta, iubire, respect reciproc, libertate, drepturi egale, cunoaste aceasta carte probabil doar din acele desene animate (simpatice de altfel, pana la un punct) de care cu toti ne aducem aminte de prin anii ’90.

Pe tot parcursul bibliei, dar mai ales in Vechiul Testament, sclavii sunt priviti ca un lucru la fel de normal precum vitele, boii, camilele sau oile. Orice evreu care se respecta, trebuia sa aiba si sclavi in ograda lui sa poata fi considerat instarit.

Si deoarece precis se vor gasi si persoane care repede vor sari sa afirme ca ‘slugile’ sau ‘robii’ din biblie nu inseamna neaparat sclavi, ca pot insemna si oameni care lucreaza pentru alti oameni, cred ca citind Capitolul 21 din Iesirea, nu ramane nici urma de indoiala asupra acestui subiect. Capitolul este intitulat foarte sugestiv: Randuieli pentru casnici si pentru ucideri.

Intreg capitolul poate fi considerat un adevarat manual de utilizare al sclavilor, un ‘help’ pentru evreul dezorientat, care si-a cumparat un sclav si nu stie cum se utilizeaza acesta.

Iata cateva citate din acest capitol:

2. De vei cumpara rob evreu, el sa-ti lucreze sase ani, iar in anul al saptelea sa iasa slobod, in dar.

3. Daca acela a venit in casa ta singur, singur sa iasa; iar de a venit cu femeie, sa iasa cu el si femeia lui.

4. Daca insa ii va fi dat stapanul femeie si aceasta va fi nascut fii sau fiice, atunci femeia si copiii ei vor fi ai stapanului lui, iar el va iesi singur. (copiii vazuti ca proprietate materiala !!)

5. Iar daca robul va zice: Imi iubesc stapanul, femeia si copiii si nu voi sa ma liberez,

6. Atunci sa-l aduca stapanul lui la judecatori si, dupa ce l-a apropiat de usa sau la usori, sa-i gaureasca stapanul urechea cu o sula, si-l va robi in veci.

7. Daca cineva isi va vinde fiica roaba, ea nu va iesi cum ies roabele. (foarte interesant)

8. Daca ea nu va placea stapanului sau, care si-a ales-o, sa-i ingaduie a se rascumpara, dar el nu va avea voie s-o vanda la familie straina, dupa ce i-a fost necredincios.

20. Iar de va lovi cineva pe robul sau sau pe slujnica sa cu toiagul, si ei vor muri sub mana lui, acela trebuie sa fie razbunati;

21. Iar de vor mai trai o zi sau doua, ei nu trebuie razbunati, ca sunt platiti cu argintul stapanului lor.

32. Iar de va impunge boul rob sau roaba, sa se plateasca stapanului acestora treizeci de sicli de argint, iar boul sa fie ucis cu pietre.

Din acest verset, tragem 2 concluzii: pretul unui om este de 30 de sicli de argint, dar si cruzimea cu care sunt tratate animalele (din porunca divina) – este de inteles ca un animal periculos, care a impuns, muscat, lovit, etc un om, sa fie ‘eliminat’, dar de ce trebuie supus la o astfel de cruzime? ce sens are ca acesta sa fie ucis cu pietre? cui ii serveste ca exemplu? celorlalti boi?

Din Leveticul Cap. 27 aflam si valori exacte, cum sunt evaluati oamenii:

1. A grait Domnul cu Moise si a zis:

2. Vorbeste fiilor lui Israel si le spune: De va fagadui cineva sa-si afieroseasca sufletul sau Domnului, pretuirea ta sa fie asa:

3. Pretul pentru un barbat, de la douazeci pana la saizeci de ani, sa fie cincizeci de sicli de argint, dupa siclul sfant.

4. Iar daca este femeie, pretul sa fie treizeci de sicli.

5. De la cinci pana la douazeci de ani, pretul sa fie pentru barbat douazeci de sicli, iar pentru femeie zece sicli.

6. Iar de la o luna pana la cinci ani, pretul sa fie pentru barbat cinci sicli de argint, si pentru femeie trei sicli de argint.

7. De la saizeci de ani in sus pretul sa fie pentru barbat cinsprezece sicli de argint, si pentru femeie zece sicli.

Si pentru ca nu doar sclavii erau cumparati si vanduti precum vitele in targ, iata ca acest obicei biblic se practica si cu copiii, ei puteau fi vanduti si cumparati:

Facerea 17:12 Legamantul lui Dzeu cu Avram: In neamul vostru, tot pruncul de parte barbateasca, nascut la voi in casa sau cumparat cu bani de la alt neam, care nu-i din semintia voastra, sa se taie imprejur in ziua a opta.
14 Iar cel de parte barbateasca netaiat imprejur, care nu se va taia imprejur, in ziua a opta, sufletul acela se va starpi din poporul sau, caci a calcat legamantul meu.

Al doilea verset l-am citat chiar daca nu serveste subiectului de fata, el este foarte graitor, demonstreaza cata valoare pune D-zeu pe nou-nascuti: el trebuie starpit din popor, daca nu a fost taiat imprejur in ziua a opta.

Si daca cineva ar crede ca aceste monstruozitati s-au intamplat doar in V.T., iar cel Nou este doar lapte si miere, se insala din nou.

Iisus este de acord cu sclavia:

Efeseni 6:5-6 Slugilor, ascultati de stapanii vostri cei dupa trup, cu frica si cu cutremur, intru curatia inmii voastre, ca si de Hristos.

1 Timotei 6:1-2 – Cei ce se gasesc sub jugul robiei sa socoteasca pe stapanii lor vrednici de toata cinstea, ca sa nu fie hulite numele si invatatura lui D-zeu.

1 Petru 2:18 Slugilor, supuneti-va stapanilor vostri, cu toata frica, nu numai celor buni si blanzi, ci si celor uraciosi.

Luca 12:47 (din spusele lui Iisus) Iar sluga aceea care a stiut voia stapanului si nu s-a pregatit, nici n-a facut dupa voia lui, va fi batuta mult.
48 Si cea care n-a stiut, dar a facut lucruri vrednice de bataie, va fi batuta putin.

Comments

comments

43 de comentarii la „Traficul de carne vie in Biblie”

 1. salut , nu observi ca nimeni nu-ti citeste siteul acesta ? 🙂 te obliga cineva sa crezi in Biblie ? ti-a pus cineva Biblia in fata si ti-a zis : daca nu crezi te voi ucide ?

 2. Salut,
  Mersi de comentariu, te consideri nimeni? 🙂
  Acest blog este facut de aproximativ o saptamana, timp in care nu am zis nimanui de el, am pus doar niste prime postari sa nu fie gol.
  Practic azi a fost prima zi cand am dat si la altii linkul.
  Revenind la comentariul tau, nu, nu ma obliga nimeni.
  Si faptul ca nu m-a amenintat nimeni cu ucisul, este inca o dovada ca nici voi credinciosii nu credeti in tot ce zice Biblia 🙂

 3. In Germania nu numai ca se preda religia in scoala primara si gimnaziala, dar se si merge la biserica cu clasa. Fata mea e clasa I in vest, deci nu vorbesc gainarii.
  Stiu, astia (nemtii) sunt inapoiati rau, si daca vor continua in stilul asta (ca pe timpuri nu? ca acum 100 de ani), vor ajunge sa cerseasca la usa Europei.
  Eu zic ca noua ne lipsesc termenii de comparatie.
  Pe de alta parte blogul acesta emana un sofism in antrenament.
  Probabil ca dupa ce vei demonstra ca Dumnezeu nu exista, iti vei deschide un alt blog in care vei demonstra contrariul.
  Remarcabil mi se pare faptul ca referintele din blog sunt la Biblia Ortodoxa, fiind bine stiut faptul ca cei neinitiati cad prada celorlatle culte in cautare de adepti.
  Odata citita Cartea, lucrarea e pe jumatate gata.
  Credinta, ea nici macar daca se defineste cu acest cuvant, este altceva decat citirea Cartii. Ea are felurite forme si lucrari launtrice si cum spunea Mantuitorul, s-a atins cineva de Mine caci am simtit o PUTERE iesind din Mine, ea se petrece in mod vazut. O simti chiar pe pielea ta.
  O sa vedeti multe lucruri care nu se potrivesc, matematicieni fara servici, si sfertodocti la companii multinationale. Lumea de azi este intruchiparea haosului pur. Singurul lucru cu care poti invinge haosul este sa ceri. Si cu asta consider ca am incheiat.

 4. @Adig / @uli….. Toleranta crestineasca, nu? 🙂

  Daca omu’ are parerile lui, lasati-l sa se exprime. Daca nu sunteti de acord..sunt alte sute de site-uri crestine pe care le puteti vizita. Daca aveti pareri contrare, demonstrati-le. In rest…numai bine.

 5. salut!..esti inca un ateu de combatut..:))..daca Dumnezeu prin intermediul celor ce au scris textele sfinte a”gresit”si este”incorect politic”,ai posibilitatea sa-l intrebi,la judecata de apoi de care o sa avem parte toti inclusiv domnia ta,oricat de mult ti-ar displace(oh am uitat ca esti ateu!).

 6. Mersi de comentariu,
  Chiar te rog sa ma combati, aceasta a fost si ideea acestei pagini. Convinge-ma ca gresesc, si toate aceste lucruri le-am inteles eu gresit.
  Care este parerea ta?
  Ori inchizi ochii, si te multumesti sa zici ca ‘misterioase sunt caile D-lui’ ori ai o explicatie care mie imi scapa, care scuza aceste comportamente descrise de mine.

 7. pai Biblia e un puzzle,e ca si cum ai fi intr-o padure si nu ai vedea decat copacii,nu si padurea in ansamblu.ce ai postat sunt un set de legi date poporului ales de D-zeu in acele timpuri si circumstante(poti intreba un evreu religios),alte parti ale Cartii sunt prorocirile din care unele s-au indeplinit(despre robie s-a scris inainte de invazia babiloniana,adevar istoric dovedit),altele vor urma(sti si tu care,banuiesc),alte capitole is despre istoria regilor,despre Iisus,apostoli etc,toate astea sunt conectate intre ele,daca citesti Biblia ca o carte de povesti sau ca un thriller nu o vei intelege niciodata.ps.nu sunt teolog,da’ am citit-o cap/coada,fara interpretari”moderne”, si e drept ca is crestin ortodox aripa habotnica.(asa ma consider).numai bine si poa’mai revin.

 8. Eu inteleg unde vrei tu sa ajungi, dar…
  Dumnezeu este acelasi si acum, cu cel de atunci, el este considerat perfect, deci constant, nu se schimba cu vremurile. Si acele legi au fost date de El, nu au fost nascocite de oameni, si doar aprobate de El pt ca asa erau vremurile. Sunt pornite chiar de la El, gandite sa se ghideze o lume intreaga dupa ele. Faptul ca astazi nu mai sunt actuale, mi se pare un motiv in plus sa cred ca ele au fost scrise de fapt de oameni, dupa cunostintele si puterea lor intelegere din acea vreme.
  Si sa nu imi spui ca in lumina altor vremuri, a zdrobi copiii dusmanului tau de pietre (Psalmul 136 daca nu ma insel) poate parea un lucru bun.

 9. voi ateii aveti o problema,nu puteti iesi din paradigma asta,citatele alea sunt date de D-zeu poporului evreu la stabilirea sa in Iudeea,in contextul istoric de atunci,cu populatii razboinice in toata regiunea,acum ce vrei?..sa le fi dat cunostiinte de fizica cuantica ori despre gravitatia gaurilor negre sau poate despre democratie si drepurile omului?..nu putea sa faca asa ceva pt.ca rasturna toata istoria lumii si mintea lor nu era pregatita,asa ca ia Biblia asa cum este nu cum vrei tu sa fie.ps.ti se pare ca lumea de azi e mai evoluata ca atunci?..e doar o pojghita de civilizatie si progres.D-zeu nu intervine cand ai tu chef,sau eu,sau altii,va intervenii cand va dori,ca pt.El timpul nu conteaza.mai multe nu stiu,da’altii cu siguranta stiu mai multe,intereseazate nu pe net.oricum nu vei deveni religios pentru asta ai nevoie de ceva launtric.

 10. Cred ca faci o confuzie, eu nu critic atat duritatea pedepselor, inteleg ca oamenii acelor vremuri erau altfel, eu ridic problema nedreptatilor, care nu au legatura cu contextul istoric, nivelul de cunostinte, cultura, etc. Sa omori un copil nou-nascut, sau chiar nenascut, este o crima si acum, era si atunci.
  Crestinii de azi tin prelegeri pe toate caile impotriva avortului, cum D-zeu este pro-life, etc. Dar daca citesti V.T., acesta este plin de exemple in care D-zeu a provocat avorturi, a provocat ‘lepadarea’ copiilor nenascuti, sau chiar i-a ucis pe cei nou-nascuti.
  Daca ar fi asa cum zici tu, de ce nu aud nicio voce bisericeasca de rang inalt, sa se distanteze de invataturile biblice, sa zica ca nu mai sunt actuale, ca nu trebuie sa ne luam dupa ele.
  Daca ar fi asa cum zici tu, cine ar face diferenta intre care invataturi trebuie pastrate si care nu? Judecand dupa logica ta, daca unele au fost date in acel context, toate pot fi puse sub semnul intrebarii, dupa acelasi principiu. Nu vezi ca nu se leaga?

 11. cresteti,inmultiti-va si umpleti pamantul, ti se pare pro-life au ba?..tu nu intelegi Biblia decat la suprafata,Dumnezeu ca sa-si arate puterea a ucis primi nascuti ai egiptenilor..de ce?ca sa scoata pe evrei din robie intelegi contextul?..ei sunt poporul ales si Dumnezeu a facut in asa fel sa fie recunoscut si de alte popoare din timpul ala,cand erau multi zei falsi, si pe urma a facut in asa fel incat evreii sa ocupe tara sfanta prin orice misloc permis de El, nu putea sa-si strice planul aplicand teorii din lumea de azi neintelese atunci si asa istoria a mers mai departe in logica Lui…ti se pare incorect??..nu poti judeca pe Cineva ce nu poate fi judecat si de aceea alegi ateismul.Iisus a schimbat legea talionului,dovada ca legea asta a fost permisa atunci la formarea poporului evreu.faptul ca evreii folosesc vechea lege e ok pt.ei,D-zeu ne va judeca pe toti.ps.dupa cate stiu eu crestinismul foloseste legea lui Iisus si recunoaste VT,ca fiind de asemenea carti inspirate.ps.nu scrie de cruciade,inchizitie etc,astea’s rataciri si deviatii de la crestinismul pur,primar ai primilor apostoli…ce se intampla in timpurile astea „moderne”,nu comentez.

 12. In primul rand mersi pt raspunsuri, chiar daca nu sunt de acord cu tine, si nu voi fi nici de data asta, chiar ma bucur sincer de raspunsurile tale, exact pt asta am vrut sa fac pagina.
  Uite, si cu citatul dat de tine, daca tot e sa ne legam de Geneza, urmatoarele 2 versete zic:
  29. Apoi a zis Dumnezeu: Iata, va dau toata iarba ce face samanta de pe toata fata pamantului si tot pomul ce are rod cu samanta in el. Acestea vor fi hrana voastra.
  30. Iar tuturor fiarelor pamantului si tuturor pasarilor cerului si tuturor vietatilor ce se misca pe pamant, care au in ele suflare de viata, le dau toata iarba verde spre hrana. Si a fost asa.

  Conform acestora, atat omul, cat toate vietuitoarele ar trebui sa fie ierbivore, corect?

  Versetul citat de tine, este total irelevant, din el aflam indemnul lui D-zeu sa ne inmultim, dar asta nu spune nimic despre opinia lui privind avortul. In schimb, urmatoarele exemple cred ca sunt suficient de concludente, si multe din ele NU se refera la egipteni, sunt legi date direct poporului evreu.
  Inainte de a trece la exemple, sa te mai intreb ceva: sa presupunem ca ai un copil, daca iti greseste, ii tai mana? il omori zdrobindu-l de pietre doar sa dai exemplu altora? Noi toti se presupune ca suntem creatia Lui, si are fata de noi o deosebita iubire.
  Dreptul elementar la viata, judecata dreapta, etc. nu cred ca sunt teorii din lumea de azi cum insinuezi.
  De ce D-zeu poate sa le zica oamenilor ce au voie sa manance si ce nu (care sunt animale curate si care necurate) – chestii care trebuie acceptate ca atare, dar nu le poate zice sa nu omoare copiii sau sa nu violeze femei? Mai mult, el ii instiga la asa ceva !!! Vezi cum pui problema? chestiile care ne convin, sunt porunci, alea trebuie respectate ad literam, insa chestiile care sunt dubioase, acelea au fost date asa deoarece oamenii nu ar fi inteles altfel.
  Si acum exemplele de care ziceam:
  Catre Israel:
  Osea 9:11 Gloria lui Efraim va zbura ca o pasare; si nu vor mai fi nici nasteri, nici sarcini, nici zamisliri.
  12. Chiar cand isi fac mari pe fii lor, ii voi lasa fara copii, lipsiti de partea barbateasca; caci vai de ei, daca Imi voi intoarce privirea.

  Moise catre oamenii lui dupa victoria asupra Madianitilor:

  Numeri 31:17 Ucideti dar toti copiii de parte barbateasca si toate femeile ce-au cunoscut barbat, ucideti-le.
  18: iar pe femeile care n-au cunoscut barbat, lasati-le pe toate vii pentru voi.

  Iata cum Moise comanda uciderea copiilor si a femeilor (posibil insarcinate), iar pe cele virgine le inrobeste pentru a fi violate de oamenii lui. Ti se pare ok si acest lucru? Dreptul lui, nu-i asa?

  Sau, Osea 14:1 Pustie sa ajunga Samaria, fiindca s-a razvratit impotriva Dumnezeului ei! Sa cada in ascutisul sabiei, pruncii ei sa fie ucisi si femeile care l-au zamislit sa fie spintecate!

  Sau, Isaia 13:15-16 Oricine va fi aflat va fi strapuns si oricare va fi prins va cadea de sabie. 16. Copii lor vor fi zdrobiti inaintea ochilor lor, casele lor vor fi jefuite si femeile lor necinstite.

  Iar in final, din Iesirea 21 aflam ca daca 2 se bat si lovesc o femeie insarcinata, care va lepada astfel copilul, cel vinovat va plati o despagubire barbatului femeii. 23: Iar de va fi si alta vatamare, atunci sa plateasca suflet pentru suflet, ochi pentru ochi, dinte pentru dinte, mana pentru mana, picior pentru picior, etc. Concluzia: daca singurul efect al bataii este moartea fatului, acesta nu are suflet, deci se impune doar o despagubire. Insa, de exista si alta vatamare, atunci va veni o alta pedeapsa, pentru vatamarea femeii ! Copilul nenascut este echivalat doar cu o despagubire materiala.

  Exemple pot fi multe. Iar argumentul tau ca ‘nu poti judeca pe Cineva ce nu poate fi judecat’ mi se pare pueril, de ce crezi ca ai primit inteligenta de la D-zeul tau, si puterea de a discerne intre bine si rau daca nu poti sa te distantezi de niste lucruri atat de monstruoase, le accepti cu ochii inchisi, doar pentru ca sunt scrise acolo, deci trebuie sa fie adevarate.

  Mentionezi de legea talionului, ok – asta e una, dar restul legilor? Aceasta lege nici nu este atat de revoltatoare, desi dura, poate fi considerata dreapta pana la urma. Celelalte sunt insa problema, si sunt nenumarate locurile in care Iisus aproba Vechiul Testament.

  Numai bine.

 13. cu permisiunea ta ultimul comm/stimabile din nou scoti citate din contextul general, in acea perioada asa a dorit Cuvantul sa-si arate puterea asupra oamenilor,inclusiv incendierea sodomei si gomorei, a permis si a incuviintat acele practici ce tie ti se par monstruoase este vorba de un set de legi urmate de pedepse datorate razvratirilor poporului si al popoarelor din zona,valabile in acel timp,Iisus a spus”lasati copiii sa vina la mine,ca imparatia cerurilor e a unora ca ei”deci putem extrapola si putem spune ca si copiii din VT sunt acolo astea sunt Taine ale Domnului…a fi crestin inseamna si a accepta unele fapte ce ies din logica ratiunii pure…si oricum om muri si om vedea ce va fi dupa,neantul sau viata vesnica dupa judecata tuturor oamenilor.Io mizez pe varianta 2,tu poate pe prima…a fost o placere dialogul…salut si respect.

 14. O singura completare doresc sa mai aduc, nu ‘a permis si a incuviintat’, le-a comis chiar El, diferenta face totul.
  In rest, fiecare isi trage singur concluziile si crede mai departe in ce vrea 🙂
  Numai de bine.

 15. Nu tin nici cu unul nici cu celalat….dar e clar ca aveti o logica si set de valori incompatibile. E ca si cum, „admin-ul” incearca sa demonstreze lui „tais” ca dinozaurii au fost loviti de meteorit, iar „tais” ii raspunde, ca Nu! Plantele chiar au clorofila….:) adica cu alte cuvinte percepeti lumea in feluri total diferite, si tare ma tem ca nu veti reusi sa va convingeti reciproc niciodata. Adminu se bate pe taramul logicii si eticii, unde „tais” este lasat fara replica, iar Tais vorbeste despre lucruri ce tin de traire interioara si dogma revelata, de care adminu nu are habar 🙂 In rest pace si iubire fratii mei 🙂

 16. Imi cer scuze pentru :
  1) paragraful care urmeaza (putintel cam lung)
  2) si ca dezgrop securea 🙂

  Facerea cap. 6 (aprox)
  1. Iar după ce au început a se înmulţi oamenii pe pământ şi li s-au născut fiice,
  2. Fiii lui Dumnezeu, văzând că fiicele oamenilor sunt frumoase, şi-au ales dintre ele soţii, care pe cine a voit.
  3. Dar Domnul Dumnezeu a zis: „Nu va rămâne Duhul Meu pururea în oamenii aceştia, pentru că sunt numai trup. Deci zilele lor să mai fie o sută douăzeci de ani!”
  5. Văzând însă Domnul Dumnezeu că răutatea oamenilor s-a mărit pe pământ şi că toate cugetele şi dorinţele inimii lor sunt îndreptate la rău în toate zilele,
  6. I-a părut rău şi s-a căit Dumnezeu că a făcut pe om pe pământ.
  7. Şi a zis Domnul: „Pierde-voi de pe faţa pământului pe omul pe care l-am făcut! De la om până la dobitoc şi de la târâtoare până la păsările cerului, tot voi pierde, căci Îmi pare rău că le-am făcut”.
  8. Noe însă a aflat har înaintea Domnului Dumnezeu.
  9. Iată viaţa lui Noe: Noe era om drept şi neprihănit între oamenii timpului său şi mergea pe calea Domnului.
  10. Şi i s-au născut lui Noe trei fii: Sem, Ham şi Iafet.
  11. Pământul însă se stricase înaintea feţei lui Dumnezeu şi se umpluse pământul de silnicii.
  12. Şi a căutat Domnul Dumnezeu spre pământ şi iată era stricat, căci tot trupul se abătuse de la calea sa pe pământ.
  13. Atunci a zis Domnul Dumnezeu către Noe: „Sosit-a înaintea feţei Mele sfârşitul a tot omul, căci s-a umplut pământul de nedreptăţile lor, şi iată Eu îi voi pierde de pe pământ.

  (continua aici Facerea adica „Distrugerea”)

  20. Apoi a făcut Noe un jertfelnic Domnului; şi a luat din animalele cele curate şi din toate păsările cele curate şi le-a adus ardere de tot pe jertfelnic.
  21. Iar Domnul Dumnezeu a mirosit mireasmă bună şi a zis Domnul Dumnezeu în inima Sa: „Am socotit să nu mai blestem pământul pentru faptele omului, pentru că cugetul inimii omului se pleacă la rău din tinereţile lui şi nu voi mai pierde toate vietăţile, cum am făcut.
  22. De acum, cât va trăi pământul, semănatul şi seceratul, frigul şi căldura, vara şi iarna, ziua şi noaptea nu vor mai înceta!”

  Nu adaug nici nu completez. Dar comentez putin 🙂

  De fapt am vrut sa dau un raspuns (lamentabil ce-i drept) celor care au spus ca Dumnezeu este acelasi, neschimbat, si ca a instituit incestul, pornografia, bigamia, desfacerea casatoriei, etc.
  Daca vrea cineva sa-L cunoasca pe Cel Batran rog frumos un email pe privat si vorbim.

  De la Adam si pana la Potop dupa datele trecute in Facerea ar fi 2162 de ani (daca n-am gresit la calc). Acum suntem cam prin 5769 evreiesc. Eu zic ca vremurile sunt mult mai crunte acum si un Potop era mai mult decat necesar.
  Posibil sa vina ceva la multiplu de 2162 de la Issus simetric cu Adam, dar nu e sigur, cum spune scriptura ca nici ingerii nu stiu ceasul acela, ci numai Tatal.

  admin, lumineaza-ne cum vine cu asta:

  11. Şi vor fi cutremure mari şi, pe alocurea, foamete şi ciumă şi spaime şi semne mari din cer vor fi.

  http://www.youtube.com/watch?v=r03M4mRR7Bk
  http://www.youtube.com/watch?v=p5_RpNgxptQ

  Usa alba care duce in pod e aceiasi in ambele videoclipuri, cred.

 17. Salut Mihai,
  Nu ai dc sa iti ceri scuze pt lungimea postului, cata vreme este on-topic, da-i sa sune.
  Sincer nu am prea inteles ce vrei sa zici cu filmele alea de pe youtube, si ce legatura au cu discutiile noastre, poate detaliezi un pic.
  Mie mi-au iesit 2262 pana la potop, dar posibil sa fi gresit eu, nu bag mana in foc.
  Nici aici nu am prea inteles ce vrei sa spui, vremurile sunt mai crunte acum, deci sa ne asteptam la un nou potop?

 18. Pai ar fi cateva de comentat. Daca vrei un ghid „despre toleranta, iubire, respect reciproc, libertate, drepturi egale” probabil ar trebui sa consulti lucrarile ONU in materie de drepturile omului, dar nu Vechiul Testament.
  Ce cauti tu se propovaduieste de la Issus incoace si nu inainte de El. Talmudul nu are la baza asa ceva.
  Marcu cap.10
  2. Şi apropiindu-se fariseii, Îl întrebau, ispitindu-L, dacă este îngăduit unui bărbat să-şi lase femeia.
  3. Iar El, răspunzând, le-a zis: Ce v-a poruncit vouă Moise?
  4. Iar ei au zis: Moise a dat voie să-i scrie carte de despărţire şi să o lase.
  5. Şi răspunzând, Iisus le-a zis: Pentru învârtoşarea inimii voastre, v-a scris porunca aceasta;
  6. Dar de la începutul făpturii, bărbat şi femeie i-a făcut Dumnezeu.
  7. De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va lipi de femeia sa.
  8. Şi vor fi amândoi un trup; aşa că nu mai sunt doi, ci un trup.
  9. Deci ceea ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu mai despartă.
  10. Dar în casă ucenicii L-au întrebat iarăşi despre aceasta.
  11. Şi El le-a zis: Oricine va lăsa pe femeia sa şi va lua alta, săvârşeşte adulter cu ea.
  12. Iar femeia, de-şi va lăsa bărbatul ei şi se va mărita cu altul, săvârşeşte adulter.

  Cine are dreptate Moise sau Issus ?
  Daca Issus are dreptate, atunci numai Deuteronomul cap.24 are o problema in sine sau toate cartile lui Moise din care ai dat citate din plin ?

 19. No apoi adminule faci bine ca studiezi Biblia. Da-i inainte. Cu cat studiezi mai mult si cu cat o citesti mai mult si cu cat discuti mai mult cu un preot vei ajunge la pana la urma un ortodox adevarat!

  Multi, mult mai mari decat tine, s-or tinut tare pe picioare si contra Bunului Dumnezeu, si or studiat si or aprofundat Biblia, ca la final sa ajunga unii dintre cei mai mari duhovnici ai Romaniei.

  Asa ca da-i inainte. Dumnezeu sa-ti ajute si sa te lumineze.

 20. Nu sunt deloc deacord cu BigBrother . Foarte multi care au studiat biblia si au talmacit-o dupa capul lor au ajuns sa faca sectele care sunt in ziua de azi pe motiv ca Biblia se refera la ei . Au inceput sa modifice cuvantul Bibliei ca sa corespunda dactrinei lor religioase si nu fac nimic altceva decat sa se inchini diavolului, ei crezand ca se-nhina lui Dumnezeu.
  Biblia nu se explica dupa mintea noastra , numai sfintii au explicat-o in scrierile lor fiind luminati de Duhul Sfant. Asa ca daca avem vreo nelamurire in privinta vreunui pasaj din Biblie sa cautam talcuirile Sf. Parinti si vom gasi raspunsul adevarat.

 21. un lucru este clar, crestin 100% nu e nici patriarhul romaniei,daniel sau cum i-o fi numele. multi folosesc invatatura biblica pentru simplu fapt ca-s prea prosti si nu pot gandi cu propria lor minte ( nu neg ca pot exista exceptii); intr-o conversatie despre homosexuali e mai usor sa spui ca e pacat, ca asa a lasat dumnezeu decat sa dai niste argumente pertinente, un cacat. revenind la pseudo crestinii, cati dintre cei care combat ideile ateilor intorc obrazul sa-si primeasca si a 2-a palma? cati isi dau 10% din venit cum spune sfanta biblie?cati stau fara sa se sarute chiar si cu o viitoare mireasa? cati tin toate posturile? cati nu isi dau in continuare cu parfum(daca nu stiati parfumarea e pacat)? cati nu injura? cati nu dau cu lunile pe la biserica?cati n-au citit „ion” sau n-au ascultat muzica madonei (ambele instiga la moralitate)? cati au renuntat la internet ca sa nu fie tentati sa caute siteuri nereligioase (asta la sfatul unui predicator)? deci crestini sunt cand le convine, cand e in interesul lor, ca sa nu mai amintesc faptul ca biblia e o carte cat se poate de interpretabila, dintr-un pasaj unu intelege ceva si altul cu totul altceva. legat de biblie mi-a venit in minte o situatie comica, pe un blogsor crestin era un articol despre transplantul de organe din perspectiva biblica, ce spune un preot cu privire la asta? pai simplu,in vremurile cand se scria biblia nu se faceau astfel de interventii. in cazul operatiilor de schimbare de sex acelasi preot mentioneaza ca e mareeeeeeeeeeeeeee pacatttttttttttttt si atat. va sa zica in timpurile alea nu se faceau transplanturi de organe, dar se faceau operatii de schimbare de sex, cum muta dragalasii de ei contextul in functie de interesele lor, meschine.

 22. MA UIT LA COMENTARIILE VOASTRE …
  NU ATI INTELES NIMIC DIN BIBLIE ,DEGEABA ATI CITIT-O.
  PACAT .NICI MACAR NU TREBUIE SA CITESTI SCRIERILE ALTORA ,BUNUL SIMT SI PROPRIA GANDIRE TE FAC SA INTELEGI CAT DE CAT ANUMITE LUCRURI.
  AH,DACA JUDECAM TOTUL ASA SUPERFICIAL IN CIFRE ,MATEMATIC ,NR DE OMORURI ,VILOURI ETC INSEAMNA CA NU AM INTELES ABSOLUT NIMIC.
  REZULTATUL IL VOR CONSTITUI ASTFEL DE SMINTELI .

 23. Traficul de carne vie există şi astăzi; citeam în Nat Geo despre sclavia ilegală din anumite ţări africane. În societăţile antice, această practică era atât de înrădăcinată, încât oamenii nu concepeau inexistenţa ei. Dacă Legea evreilor ar fi interzis-o, ea ar fi continuat să fie practicată la negru (ca şi azi de altfel).

  Pasajele despre care aminteşti sunt departe de a încuraja sclavia.

  2. De vei cumpara rob evreu, el sa-ti lucreze sase ani, iar in anul al saptelea sa iasa slobod, in dar.

  Ce zici de asta? Evreii foarte săraci se puteau vinde singuri ca sclavi, pentru că doar aşa puteau supravieţui. Dar cu toate astea, după şapte ani proprietarul era obligat să-I elibereze cu întreaga familie. Dacă această lege ar fi fost aplicată cu adevărat, sclavia ar fi dispărut în câteva decenii. Mai cunoşti vreo societate sclavagistă antică în legea căreia să se specifice: “sclavii să fie eliberaţi neapărat după 7 ani”?

  Cum, însă, evreii erau departe de a fi supuşi legii religioase, e clar că sclavia a continuat de-a lungul istoriei. Acum ce ai prefera? O lege utopică, intangibilă, pe care oricum nu o respectă nimeni? Sau o lege care măcar LIMITEAZĂ abuzurile asupra sclavilor?

  7. Daca cineva isi va vinde fiica roaba, ea nu va iesi cum ies roabele.
  8. Daca ea nu va placea stapanului sau, care si-a ales-o, sa-i ingaduie a se rascumpara, dar el nu va avea voie s-o vanda la familie straina, dupa ce i-a fost necredincios.
  20. Iar de va lovi cineva pe robul sau sau pe slujnica sa cu toiagul, si ei vor muri sub mana lui, acela trebuie sa fie razbunati;

  Despre asta e vorba aici: despre limitarea abuzurilor asupra sclavilor.
  Referitor la pasajul din Leveticul 27: termenul arhaic de „afieroşească” se referă la jurăminte. Un jurământ este o promisiune solemnă făcută lui Dumnezeu să împlinească vreo slujire pentru El, să aducă un dar, sau să facă un sacrificiu. În Vechiul Testament, jurămintele erau făcute adesea când oamenii erau în nenorocire sau pericol, ori doreau o favoare de la Dumnezeu. După ceva vreme, mulţi realizau că le este imposibil să îşi aducă la îndeplinire aceste promisiuni.
  În astfel de situaţii, acestor oameni le era permis să îşi răscumpere jurământul prin plata în bani. Aceşti bani nu reprezintă valoarea omului respectiv, nici nu e vorba despre vreo formă de sclavie.

 24. Acum referitor la ideea că Iisus este de accord cu sclavia: Iisus nu a fost un revoluţionar social; a refuzat să se implice în politică. Mesajul lui era unul individual, ceva de genul: “trăieşte frumos, mulţumit, ai încredere în Mine, indiferent de statutul tău social.” Exact asta spune şi Pavel în 1 Corinteni 7.21-23:

  „ai fost chemat [convertit] când erai rob? Să nu te nelinişteşti de lucrul acesta; dar dacă poţi să ajungi liber, foloseşte-te [de oportunitate].
  Căci robul chemat în Domnul, este un eliberat al Domnului. Tot aşa, cel liber, care a fost chemat, este un rob al lui Hristos.
  Voi aţi fost cumpăraţi cu un preţ (aici e o metaforă frecventă a lui Pavel; Iisus i-a cumpărat din păcat). Nu vă faceţi dar robi oamenilor.”

  Pasajul este destul de limpede: nu te vinde ca rob, dar dacă eşti deja în starea asta, rămâi liniştit, nu încerca să evadezi sau să porneşti o revoltă. Înaintea lui Dumnezeu ai acelaşi statut ca şi o persoană liberă.
  În scurta carte “Filimon” (tot biblică), există un caz interesant: un sclav, Onisim, evadează de la stăpânul său creştin, Filimon. Sclavul ajunge cumva la Pavel (pbb în Roma) şi devine şi el creştin. Acum, Pavel îi scrie lui Filimon o scrisoare cu privire la sclavul său, care dorea să se întoarcă acasă.

  „13 Aş fi dorit să-l ţin (pe Onisim) la mine, ca să-mi slujească în locul tău cât sunt în lanţuri pentru Evanghelie.
  14 Dar n-am vrut să fac nimic fără învoirea ta, pentru ca binele, pe care mi-l faci, să nu fie silit, ci de bună voie.
  15 Poate că el a fost despărţit de tine, pentru o vreme, tocmai ca să-l ai pentru veşnicie,
  16 dar nu ca pe un rob, ci mult mai presus decât pe un rob: ca pe un frate preaiubit, mai ales de mine, şi cu atât mai mult de tine, fie în chip firesc, fie în Domnul!
  17 Dacă mă socoteşti dar ca prieten al tău, primeşte-l ca pe mine însumi.
  18 Şi dacă ţi-a adus vreo vătămare sau îţi este dator cu ceva, pune aceasta în socoteala mea.”

  De reţinut v. 16: dar nu ca pe un rob, ci ca pe un frate.
  Pe scurt: Iisus a învăţat că toţi sunt egali înaintea lui Dumnezeu, dar nu şi-a impus acest principiu pe cale politică; Pavel l-a sfătuit pe Filimon că ar fi bine să îl elibereze pe Onisim şi să-l considere un frate, dar nu i-a impus acest lucru.

 25. Salut Mihai,

  Eu m-as abtine de la aparatul unor aspecte din biblie, intr-adevar multe sunt discutabile si interpretabile, dar altele insa sunt atat de josnice incat ele trebuie aruncate in cel mai intunecos ungher in speranta ca nu le va gasi si folosi nimeni impotriva bibliei.

  2. De vei cumpara rob evreu, el sa-ti lucreze sase ani, iar in anul al saptelea sa iasa slobod, in dar.
  Ce zic de asta?? Zic ca este o lege discriminatorie (ca foarte multe altele) in care poporul asa zis ales beneficiaza de tratament preferential. Nu se zice nimic despre sclavii din alte neamuri, acestia se pot tine in robie pe termen nelimitat!! Legea este data strict pentru sclavii evrei, care erau considerati superiori fata de alte neamuri, marfa mai de calitate.

  In versetul 16 gasim un alt exemplu de discriminare: „Cel ce va fura un om din fiii lui Israel şi, făcându-l rob, îl va vinde, sau se va găsi în mâinile lui, acela să fie omorât.” Este cu totul ok sa furi un om din neam strain si sa il faci rob, aceia nu conteaza, nu sunt oameni.

  la versetul 20, de ce te opresti acolo cu citatul? Este atat de ilustrativa continuarea care spune ca daca sclavul nu a murit imediat, ci abia dupa cateva zile, ca urmare a ‘tratamentului’ aplicat cu sfantul toiag, nu se mai aplica nicio razbunare, deoarece robul este proprietatea stapanului, a fost cumparat pe banii acestuia: ” 21. Iar de vor mai trăi o zi sau două, ei nu trebuie răzbunaţi, că sunt plătiţi cu argintul stăpânului lor. ”

  Asa ca eu as lasa-o mai moale cu limitarea abuzurilor asupra sclavilor.

  In rest, numai bine.

 26. In Biblie chiar si in versetele amintite este vorba într-adevăr despre sclavi , dar care aveau anumite drepturi si care dacă citeşti mai atent in al 7-lea an avea dreptul să plece de la stăpân. Apoi stăpânii nu aveau dreptul sa-si bată joc de ei pt că erau legi prin care li se cerea sa ii trateze cu demnitate.

 27. Nu prea am timp sa iti raspund mai pe larg.. dar.. daca te uiti si tu mai atent (sau atenta), mai este acolo ceva specificat, ca legea se aplica doar la sclavii EVREI!!!! adica cu alte cuvine, doar evreii aveau dreptul la aceste privilegii, sa plece dupa 7 ani, sa se poarte bine cu ei stapanii, etc etc.. pentru ca erau evrei, deci mai „egali” decat altii. Chiar se pune accent pe acest detaliu, ce se poate face unui sclav evreu si ce nu.. Orice alta natie nu avea niciun drept, ei erau ca animalele !

 28. salut!

  ai citit cartea „Programul Terra” a dr. Toni Victor Moldovan?
  ti-o recomand cu placere, in aceasta carte vei afla multe lucruri interesante legate de religie, „neamuri”, Dumnezeu; toate sunt atent studiate conform celor scrise in biblie… nu iti povestesc mai multe pentru ca vreau sa iti captez interesul!

  p.s. cu aceste cuvinte incepe cartea:

  Dacă sentimentul religios, credinţa în Dumnezeu înseamnă foarte
  mult pentru dumneavoastră, vă aduce bucurie, siguranţă în acţiune,
  protecţie psihică, raţiunea de a fi, NU CITIŢI ACEASTĂ CARTE !
  Definirea mai clară, posibila demitizare a credinţei dumneavoastră este
  posibil să vă angoaseze sau chiar să vă facă nefericiţi. NU CITIŢI
  ACEASTĂ CARTE !
  Dacă nu v-aţi pus niciodată întrebările: cine suntem?, de unde
  venim?, încotro ne îndreptăm?, NU CITIŢI ACEASTĂ CARTE !
  Rămâneţi fericiţi şi trăiţi clipa!

  numai bine.

 29. Salut,
  Nu am citit-o, si la cat de prost stau cu timpul, nu cred sa reusesc prea curand.. vezi si ce seceta crunta e si pe blogul asta 🙁
  Numai bine!

 30. Domnule Admin, vreau sa stiu si eu cum va numiti si de unde sunteti, daca se poate.

 31. Sigur ca se poate, nu fac niciun secret din asta, doar ca nu vad de ce as posta informatii de acest gen pe blog, nu cred ca intereseaza pe nimeni..
  Frank Foldes este numele meu, am 34 de ani si sunt din Cluj-Napoca. Numai bine.

 32. Asta e bine!Pentru a sti cu cine stau de vorba. Nu gaseam nici un interes sa vorbesc cu cineva anonim. Zice-ai intr-un mesaj anterior ca de ce Dumnezeu vorbeste doar de sclavii evrei si nu si de ceilalti, ca de ce face discriminare. Ei bine domnule Frank am o intrebare, de catre cine este scris Vechiul Testament? O sa-mi zici ca de evrei. Pai si atunci, oare nu era firesc ca poporul evreu sa scrie despre ei insisi si pe ici pe colo evenimente in care aveau de-a face cu popoarele din jur? Crezi ca pe ei ii interesa cati ani tine un filistean pe sclavul sau, sau ce pedepse ii aplica? Acesta a fost poporul ales de Dumnezeu, si poate o sa te intrebi de ce pe el si nu pe altii, pai sa stii ca l-a ales pe el fiindca avea sa aiba ce mai mare nevoie de El, nu vezi in ziua de azi ca ei conduc lumea? De la inceput s-a stiut cat de rai o sa fie. Oare Sf. Ap. Pavel, cat s-a straduit sa-i readuca pe calea cea dreapta pe evrei, a reusit? Oare nu stii ca asta isi dorea el cel mai mult, si nu a reusit, fiindac sunt o natie de popor, care nu se lasa intimidata usor. Poti vedea ca atunci cand evreii au fost dusi in robia babiloniana, Dumnezeu lucra prin mana unui popor strain, atunci cum poti spune tu ca Dumnezeu face discriminare? Sau cum poti tu actualiza niste legi si hotarari ale lui Dumnezeu din VT, timpului de acum? Poti cerceta toata istoria si vei vedea ca oamenii nu puneau asa mare importanta pe viata unui om. Inainte se inmulteau ca iepurii, nu ca acuma si e normal sa ti se para nedrept, ceea ce se intampla atunci. Dar totusi cum poti tu critica hotararile pe care le-a luat Dumnezeu la timpul respectiv? Oare o oala atunci cand este modelata de catre olar, isi poate deschide gura sa la olar sa-i zica ca nu-i convine cum a facut-o? viata aceasta de pe pamant oare pentru ce este? Iti zic eu, pentru a ne pocai si pentru a obtine mantuirea, si atunci daca Dumnezeu a hotarat sa ia viata unor oameni sau unor copii, crezi ca ei sunt suparati din cauza asta? De unde stii tu ca El nu le-a oferit mantuirea? Viata aceasta se poate termina oricand, pe mine sincer nu ma intereseaza odata ce ma rog sa primesc mantuirea. Mai rau cand te omori tu ca nu stii daca ti-au fost ascultate rugaciunile, dar daca Dumnezeu te ia, stie El mai bine de ce, nu suntem noi in masura sa-L criticam. Si ca sa inchei vreau sa-ti spun ca daca un om omoara pe altul sau se sinucide, pacatul nu este ca a luat viata, ca viata nu inseamna nimic in comparatie cu Raiul, ci pacatul este ca a cazut in deznadejde, ca nu a mai crezut in Dumnezeu, de aceea se spune ca este pacat de moarte, fiindca te-ai lepadat de El. Sper ca ti-am raspuns la toate intrebarile. Si sa stii ca de multe ori nu este de ajuns sa stii niste versete pe care sa le tot amintesti, trebuie sa-ti deschizi mintea sa intelegi contextul vremii.

 33. Aaa si inca ceva…daca tot critici faptul ca Dumnezeu a ucis oameni, de ce nu critici si potopul, ca doar atunci a omorat aproape toata omenirea, de ce nu critici asta? Ca ce zici tu e o nimica toata pe langa potopul care a fost. Si de aici o sa-ti dai seama si de ce omora pe unii si pe altii. Atunci la potop lui Dumnezeu i-a parut rau ca l-a facut pe om si a hotarat sa-l piarda, insa s-a gasit un om care era drept si Dumnezeu S-a indurat si a mai lasat o ramasita de om. S-a hotarat sa-l piarda pentru ca decazuse atat de mult incat lui Dumnezeu ii era rusine de om. Asa si cu pruncii evreilor, cand se constata un pacat mare, erau omorat pruncii pentru a se taia raul de la radacina.

 34. Salut & mersi de mesaje. Te rog doar sa ai putina rabdare, raspunsul meu va veni peste cateva zile, vreau sa iti raspund pe larg, fara graba, si asta imi ia ceva timp. Urmeaza sa lipsesc cateva zile, dar promit sa raspund cand ma intorc.
  Mersi si numai bine.

 35. Imi place pagina ta 😀
  Iniferent de ce zic crestinii pe aici, faci un apel la logica si asta e bine 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sa fim siguri ca nu esti un robotel :) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.