Despre cele 10 porunci

Cine sa stie mai bine cele 10 porunci decat insusi Invatatorul?

Intrebat ce sa faca sa mosteneasca viata vesnica, Iisus raspunde:

Marcu 10:19 – Stii poruncile: Sa nu ucizi, sa nu savarsesti adulter, sa nu furi, sa nu marturisesti stramb, sa nu inseli pe nimeni, cinsteste pe tatal tau si pe mama ta.

De la o prima privire, nu putem sa nu remarcam cele 10 porunci care sunt 6.

Anticipand un eventual raspuns, ca Iisus a insirat doar cele care se potriveau contextului, desi nimic din situatia de fata nu ar indica asa ceva, mergem mai departe, in Vechiul Testament unde gasim cele 10 porunci:

1. Eu sunt Domnul Dumnezeul tau, Care te-a scos din pamantul Egiptului si din casa robiei. Sa nu ai alti dumnezei afara de Mine!

2. Sa nu-ti faci chip cioplit …

3. Sa nu iei numele Domnului Dumnezeului tau in desert, ca nu va lasa …

4. Adu-ti aminte de ziua odihnei sa o sfintesti.

5. Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta…

6. Sa nu ucizi!

7. Sa nu fii desfranat!

8. Sa nu furi!

9. Sa nu marturisesti stramb impotriva aproapelui tau.

10. Sa nu doresti casa aproapelui tau, femeia, ogorul, sluga, slujnica, boul, asinul, dobitoacele lui.

Observati ca pe langa cele 5 porunci omise, apare in lista lui Iisus una in plus: sa nu inseli pe nimeni.

Interesant, nu?

Comments

comments

16 comentarii la „Despre cele 10 porunci”

 1. Evangheliile au fost scrise (unele) la zeci de ani dupa moartea lui Iisus, asa ca mici inexactitati in redactare nu sunt chiar inexplicabile. Si la urma urmei, ce este important in biblie, (la fel ca si in drept) este spiritul ei, nu litera ei. 🙂

 2. Deci este o greseala. Are rost sa ne intrebam a cui?
  A celor care au revizuit Noul Testament de-a lungul timpului ?
  Este a Sf. Apostol Marcu ?
  Este direct greseala lui Iisus ? El care o stia cel mai bine, o stia gresit ?
  Cert este o greseala. A insela pe cineva nu este un pacat decat daca nu se incadreaza in cele 10 puncte din Lege, logic nu? Pentru ca suntem romani si traim in Romania ar trebui sa solutionam problema asta foarte usor.
  Interesant, nu?

 3. aici, Iisus nu le exclude pe celalalte porunci din Lege, ci doar intreaba daca stie poruncile si face referire la cateva ca sa il faca sa inteleaga despre ce vorbeste.

  Si eu daca as vrea sa iti spun..” stii poruncile…alea sa nu minti, sa nu furi…etc….” ca sa iti dai seama despre ce vorbesc.

  Aici, Iisus nu spune …ACESTEA sunt poruncile… doar face referire la cele din Lege.

 4. ok, fair enough… si totusi, asta nu explica de ce da exemplu o porunca care nu se regaseste in setul initial de porunci din V.T.

 5. eu cred k Domnul Isus a adaptat poruncile la persoana respectiva..si poporul evreu nu au avut doar 10 porunci..cele 10 au fost etalonul pe care la primit Moise..dar apoi au mai avut cred in jur de 600…de porunci referitoare la modul de viata si obiceiurile lor..asa k printre celelalte sigur se gesesc si cele enumerate de Isus..El zice”Stii poruncile….”si nu zice cele 10 porunci” deci nu facea neaparat referire la cele 10 porunci..

 6. Primele 4 nu le comentez, a cincea depinde de performantele parintilor, deci nu e neconditionata, 8 si 10 parca sunt acelasi lucru, daca nu, atunci 10 este baza progresului economic , 9 n-o pricep, adica pot minti in legatura cu unul care nu-mi e apropiat, asa ca au ramas 6, 7 si 8,… 7 e cam vaga, asa ca au ramas doua, care sunt in Codul Penal, asa ca daca e vreu motiv de incoerentza in logica mea, trimiteti-mi raspuns.

 7. Vad ca discutia e din 2009..

  Admin, Isus le spune evreilor acest lucru:”Cine din voi ma poate dovedi de pacat?”
  Isus a tinut toate aceste 10porunci, iti dai seama? Cineva care nu a mintit in viata lui, nu a avut nici macar un gand rau, de lacomie, de invidie.

  Pe un asa un om merita sa il asculti.

  Viata unui om uneori ne spune demonstreaza daca ceea ce predica este adevarat. Ceea ce a spus Isus a coincis si cu viata Lui, asta de consecventa.

 8. Legat de cele 10 porunci as avea multe spus dar pe scurt….
  Cele 10 porunci sau implinit in Hristos iar noi nu mai traim sub indrumarea lor ci a Duhului de viata.
  Poruncile au fost reactualizate de Isus Hristos in Mat 5 la un nivel spiritual si nu cel firesc ca pana atunci
  Poruncile nu au fagaduinta vieti vesnice ,,vei trai prin ele,, doar in poruncile lui Isus se gaseste.
  Poruncile pot fi implinite cu firea si sa fii un om moral dar poruncile lui Isus nu le poti implini cu firea ai nevoie de Duhul sa te ajute…
  Cum poate Legea sa fie desavarsita cand ea instiga la ura….???? Mat 5;43
  …..ECT….ar fi multe de spus doar am amintit cateva….

 9. Daca blogul nu e unul de propaganda…caz in care va cer deja scuze….iata cum e cu cele 10 porunci. Veti observa ca numarul lor se tot reduce intre VT si NT. De exemplu, in Acte 15.28-29 raman doar 4, iar in Ioan, doar una (care insa le cuprinde pe toate). Este asa pentru ca locul de unde se exercita autoritatea poruncilor trece din afara omului in interiorul sau, astfel incat omul le resimte ca fiind porniri proprii. (capata constiinta morala). Unele sunt deci presupuse asimilate, nu mai e nevoie de cele care veneau din afara sa, de la autoritatea legislativa. De aceea numarul lor (celor venind din afara) scade. Inceputului procesului de interiorizare este Ieremia 31.33.

 10. Salut & scuze de intarziere. Articolul cu pricina este de foarte vechi, de aproape 5 ani, de atunci mi-am cam pierdut interesul pentru partea de interpretare a bibliei, si am incercat sa ma indrept spre probleme mai principiale ale credintelor in supranatural. Zic ca mi-am pierdut interesul odata pentru ca imi dau seama ca nu exista teren de joc, fiecare credincios isi contorsioneaza interpretarile pana mult dincolo de limita absurdului si bunului simt, doar pentru a isi justifica o pozitie, care pana la urma oricum ramane absolut nejustificata. Un alt motiv este pentru ca am realizat cat de arbitrara este credinta voastra, credeti in ceea ce credeti din pura intamplare, ca anumite scrieri au fost preferate fata de altele, exista nenumarate versiuni diferite (profund contradictorii, pentru multe chiar existand temeiuri solide sa le consideram falsuri) ale acestor carti si doar judecata catorva a determinat care sunt sacre si care nu.
  Revenind la articol si la comentariul tau, cred ca obiectia mea era ca aparea acolo si o porunca noua, nu atat faptul ca s-au mai pierdut cateva pe drum. O alta obiectie la ce spui, este despre constiinta morala, ca atribut ulterior dobandit – probabil prin invataturile crestine. Aceasta varianta ar monopoliza constiinta morala, atribuind-o doar crestinilor, ce ne facem cu cei de alte credinte sau fara? Parca voi ziceati ca aceasta constiinta morala este built-in…

 11. Multumesc pentru raspuns, admin. (Nu sunt chiar asa de „credincios”- incerc doar sa vad lucrurile, cum sa zic… impartial. Nu e chiar cuvantul). „Atributele morale”, cum le ziceti, nu se dobandesc doar prin Christos. Nu doar crestinii au parte de ele. Sf Pavel este intrebat in Romani „cum se vor indreptati cei care nu-l cunosc pe Christos?”. Raspunsul este „prin legea naturala”. Care este cu oarecare aproximatie, ce se intelege in prima instanta. Este adevarat ca bisericile vor ca DOAR crestinii sa fie indreptatiti, dar e pretentie ilegitima. (Ptr ca Pavel zice altfel). Nici ateii deci nu sunt exclusi. Trebuie facuta diferenta intre ce spun bisericile si ce spune Scriptura. (Acuma, nu stiu daca ateismul domniilor voastre este anticlerical sau chiar antireligios).
  Nu e nicio problema daca apare o porunca in plus – cum nu e nici daca dispare una… Doar daca vreti sa cititi, cu strictete, litera. Totusi nu este vorba despre afirmatii „stiintifice”, nici „logice” – in sens cartezian.

 12. Ha ha ha! Mai dar ce iti trece tie prin cap! Foarte important ar fi fost sa faci o pagina despre tine ca orice blogger care se respecta. Acolo sa spui cum te numesti, sau daca esti un mascarici macar sa spui nickname-ul(porecla) cum sa ne adresam. De asemenea sa-ti declari confesiunea religioasa: esti ateu, esti pocait, esti musulman? Ca vezi tu te adresezi crestinilor dar noi nu stim cui ne adresam! Apoi sa spui ce profesie ai ca sa stim de unde provine subiectivismul tau.

  Deci tinere, nimeni nu zice ca Biblia este perfecta, pentru ca la urma urmei a fost scrisa de OAMENI! Ti-am mai zis si in alte subiecte crestinismul nu s-a transmis datorita bibliei ci prin ucenicie. Iisus a avut ucenici, ei la randul lor ucenici. Asa cum Iisus a ales calea crucii, asa au facut si ucenicii, si ucenicii ucenicilor. Paganii omorau 3 crestini, altii 100 se crestinizau si erau dispusi sa moara. Chiar si cea mai desteapta carte nu poate schimba radical obiceiurile oamenilor mai ales ca in vremea aceea majoritatea erau inchinatori la idoli. Nu ti se pare cam imposibil ca un ucenic care se ducea intr-o tara straina, crestiniza mase de oameni (analfabeti si inchinatori la alti zei) folosind Biblia?

  Tu se pare ca incerci sa-ti justifici ateismul luand Biblia la puricat in loc sa te intrebi cum au reusit cativa apostoli sa crestinizeze mase de oameni si de ce au facut treaba asta cu pretul vietii!

 13. Breaking news !!! tot ce tine de crestinismul timpuriu, inclusiv de povestile cu Isusi si ucenici & co, toate sunt povesti transmise prin telefonul fara fir, trecute si reinterpretate si inflorite de zeci, sute de ori, transcrise si copiate (cu nenumarate modificari dupa bunul plac al copistilor si a celor cu interese in promovarea unor anumite curente si credinte), cele mai timpurii variante fiind si ele copia copiei copiei copiei copiei copiei (cam cate … vrei tu aici) copiei, la cateva sute de ani dupa „petrecerea” evenimentelor.
  Cat despre „miracolul” imprastierii crestinismului, ai raspuns singura – erau analfabeti in mare parte, credeau orice li se spunea, oricine venea cu o super oferta tentanta pentru ei, aducandu-le o mangaiere „viitoare” care sa le indulceasca viata amara din prezent, hopa era crezut si urmat imediat. Exemple sunt si acum cu carul, cand am zice ca omenirea s-a mai alfabetizat putin.
  Deci asa evaluam o ideologie? numarand cati adepti a strans? sau cati sunt dispusi sa moara? vezi ca s-ar putea sa gasim alte exemple, cu mai multi oameni pregatiti sa moara, tot de dragul ‘promisiunilor’, ce ne facem? le dam dreptate si lor?

  Iau biblia la puricat ca o gasesc hilara, penibila si chiar odioasa in multe locuri. Ateismul nu se cere justificat, e pozitia default a omului rational (nu am vreme acum sa iti explic in detaliu ce inteleg eu prin asta). Te macina ca nu am pagina cu detalii despre mine? poate nu sunt un blogger care se respecta, sau poate ca pun mai presus ideile pe care doresc sa le transmit, decat informatii personale irelevante.

 14. Nu ti se pare cam imposibil ca un ucenic care se ducea intr-o tara straina, crestiniza mase de oameni (analfabeti si inchinatori la alti zei) folosind Biblia?

  Au mai fost si altii care tot cu biblia in mana, si sabia in cealalta, au „convins” populatii intregi sa renunte la ale lor si sa treaca la Yahwe. Inseamna ca e biiine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sa fim siguri ca nu esti un robotel :) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.